Veelgestelde vragen
Eenmalige kosten
Dit zijn de kosten die de internetaanbieder rekent voor het activeren van het abonnement. Denk aan de aansluitkosten van de verbinding, de eenmalige kosten voor een modem/router, eventuele kosten voor een installatie door een monteur en de verzendkosten van het startpakket en/of de modem.
Maandelijkse kosten
De abonnementskosten die je maandelijks aan de internetprovider betaalt.
Optionele kosten
Kosten voor extra diensten bij een abonnement. Voor een anti-virus- of anti-spamfilter vragen sommige providers een kleine maandelijkse bijdrage.
Alle eenmalige en vaste kosten zijn terug te vinden na het doen van de postcodecontrole in de vergelijke van internet, bellen en digitale tv. Je komt dus niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Je kabelabonnement (tv-kabel of coax) omwisselen voor een DSL (koper)abonnement (of andersom) levert – mits op tijd in gang gezet – niet zo veel problemen op. Bij de overstap van DSL naar DSL moet je even opletten: omdat alles over één draadje gaat, luistert de omzetting vrij nauw. Algemeen advies: check de looptijd van je oude internetabonnement (zeg niet direct op) en volg de overstapaanwijzingen bij je nieuwe internetprovider.
Glasvezel ligt nog niet overal. Het is letterlijk nog niet overal uitgerold. Het kan dus even tijd kosten voor je ‘over’ bent. Ook is het niet dezelfde draad als bij DSL of (tv-)kabel.
Een overstapservice of verhuisservice helpt je sowieso de stappen in de goede volgorde te nemen.
Let goed op de contractduur en de opzegtermijn van je lopende contract(en) als je wilt overstappen naar een andere internetprovider. Heb je een contract voor bepaalde tijd, en wil je overstappen? Kijk dan goed in de algemene voorwaarden of je de overeenkomst tussentijds kunt beëindigen. Mogelijk wordt een opzegvergoeding in rekening gebracht.
Sinds 1 juli 2009 geldt de opzegtermijn van maximaal 1 maand voor contracten voor onbepaalde duur en voor contracten voor bepaalde duur die stilzwijgend verlengd zijn. Ook kun je nu altijd jouw contract opzeggen na afloop van de eerste contractperiode (dus na stilzwijgende verlenging) met een opzegtermijn van een maand. Zo zit je niet automatisch vast aan een nieuw jaarcontract. Deze regels gelden ook voor contracten die al voor 1 juli 2009 stilzwijgend zijn verlengd.
Let op: zit je nog binnen de eerste afgesproken contractperiode of heb jij uitdrukkelijk ingestemd om een contract na de contractduur te vernieuwen of te verlengen, dan ben je gebonden aan de afspraken met de aanbieder en dan kan het zijn dat je vastzit aan een opzegtermijn die langer is dan 1 maand.
Internetproviders hebben de installatie van hun modems/draadloze routers grotendeels geautomatiseerd en dat is een hele verbetering. In het verleden werkten draadloze netwerkrouters niet veilig.
Wanneer u gaat overstappen alles in 1 pakket, internet tv of internet en telefonie kunt u ervoor kiezen om uw huidige contract voor internet en/of tv en bellen op te laten zeggen door de nieuwe internet provider. Dan heet vaak overstapservice. Er zijn een aantal providers: Ziggo, XS4ALL, UPC, Telfort, Tele2, Online (T-Mobile) en KPN (Het Net) hebben een overstapservice. Heeft u een andere aanbieder of stapt u over van/naar glasvezel, dan dient u zelf uw huidige provider op te zeggen.
U dient ten alle tijden uw huidige TV abonnement op te zeggen.
Vastelastenadvies.nl heeft veel exclusieve aanbiedingen die niet via de provider zelf te bestellen zijn. Je kan via vastelastenadvies.nl extra voordeel verwachten zoals een eenmalige cash-back, enkele maanden gratis abonnement of een welkomstcadeau. Alle overige abonnementen zijn standaard nooit duurder dan bij de provider zelf.
Ja, dat is geen probleem. Je kunt je bestelling tot 14 dagen na de aanvraag gratis en zonder reden annuleren.
Internet via ADSL
Via ADSL is een internetsnelheid van 24 Mb per seconde mogelijk. De snelheid van ADSL is gemiddeld de helft minder dan wat wordt beloofd. Dat komt onder andere doordat de snelheid bij ADSL afneemt naarmate je verder van de wijkcentrale woont. Voor internet via ADSL kan je beter niet kiezen wanneer je maar dan 2 kilometer van je wijkcentrale woont. Hoe dichter je bij de wijkcentrale woont, hoe sneller je verbinding zal zijn.
De technische opvolger van ADSL, genaamd VDSL, biedt een internetsnelheid tot 60 Mb per seconde.
Internet via de kabel
Kabelaanbieders komen over het algemeen veel dichter in de buurt van de beloofde internetsnelheid, ook kunnen deze providers abonnementen leveren met veel hogere snelheden.
Let op: kabelaanbieders zijn van oudsher analoge televisie-aanbieders. Televisie is dan ook een basisdienst die je verplicht moet afnemen.
Internet via glasvezel
Glasvezel is op steeds meer plaatsen beschikbaar. Wil je sneller internetten dan via de kabel of ADSL, dan kan je kijken of internet via glasvezel beschikbaar is op je adres. Glasvezel kan tot 500 Mb per seconde leveren en bij glasvezel is de uploadsnelheid even snel als de downloadsnelheid. Ideaal dus voor als je regelmatig snel grote bestanden wilt down- of uploaden.
Welke internetsnelheid past het beste bij mij? Om de juiste keuze te maken wat betreft de internetsnelheid is het slim om even na te gaan wat je met het internetten wilt doen.
Beperkt internet gebruik
Maak je beperk gebruik van het internet, dan kunt je het beste kiezen voor het internet via ADSL. De internetsnelheden die een ADSL-aanbieder bereikt zijn prima als je het internet gebruikt voor het lezen van je e-mail en om beperkt te surfen.
Intensief internet gebruik
Maak je intensief gebruik van het internet of maken meerdere mensen in het huishouden tegelijk gebruik van het internet, download je vaak zware bestanden en/of gebruikt je het internet voor om online te gamen? Kies dan voor sneller internet via de kabel of glasvezel (mits deze op je huisadres beschikbaar is). Glasvezel biedt de hoogste internetsnelheid, waarbij de upload- en downloadsnelheid even hoog zijn. Bij andere soorten aansluitingen liggen de uploadsnelheden veel lager dan de downloadsnelheden.
Om digitale televisie te ontvangen is het noodzakelijk dat uw televisie is uitgerust met een SCART-aansluiting. Tegenwoordig is deze op iedere televisie aanwezig. Meer informatie over het aansluiten van digitale televisie vind u bij de gebruiksaanwijzing welke bij de decoder wordt geleverd. Kies je liever om digitale televisie aan te sluiten door een deskundige, dan kan je ervoor kiezen om alles door een monteur te laten installeren.
In vrijwel alle gevallen kan je ervoor kiezen om de installatie van je aanbieding te laten doen door een monteur. De monteur komt dan bij je thuis om het pakket aan te sluiten en te installeren. Vaak zijn hier extra kosten aan verbonden.
Wanneer je de bestelling doorloopt kan je aangeven of je van een monteur gebruik wilt maken. Je ziet dan ook welke kosten hieraan verbonden zijn.
Nee. Wie niet steeds bij de overstap naar een andere provider een nieuw e-mailadres wil, kan kiezen voor een Hotmail of Gmail-account.
Bij provider KPN kun je wel nog een tijd tegen betaling (circa €5) je e-mailadres behouden.
Eventueel kun je een vast e-mailadres nemen, gekoppeld aan een eigen domein. Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland is te zien of een bepaalde domeinnaam nog vrij is. Vervolgens kun je je aanmelden bij een hostingbureau voor een eigen webdomein met bijbehorend e-mailadres. Dit kan al vanaf een paar euro per maand.
Naast het verliezen van je oude e-mailadres moet je rekening houden met de opzegtermijn, de nieuwe aansluitkosten en eventuele kosten voor een nieuw modem/router.
Let er op dat niet alle abonnementen overal worden aangeboden. Doe de postcodecheck om te kijken wat op jouw adres geleverd kan worden. Bij elke provider kun je een postcode en huisnummer invoeren om te kijken of op dat adres de provider actief is met het door jou gezochte abonnement en snelheid.
Als je overstapt naar een andere provider voor internet en vaste telefonie, dan kun je je vaste telefoonnummer behouden. Nummerbehoud is gratis, maar niet automatisch. Vraag ernaar. In onze vergelijker kun je aangeven of je jouw huidige telefoonnummer wilt behouden.
Internet snelheden zijn fors toegenomen de laatste jaren. Zo kan ADSL een snelheid tot 60mb overbrengen, kabel internet kan tot snelheden van 120mb en glasvezel kan snelheden tot wel 500mb halen. Wat heeft u nodig?
ADSL en VDSL
VDSL is de opvolger van ADSL, wij praten verder alleen over ADSL aangezien VDSL voor veel mensen niet bekend is. Deze vorm van internetten is prima wanneer u niet al te veel waarde hecht aan een sneller internet verbinding. Wanneer u alleen op internet surft, wat mails verstuurd en zo nu en dan wat download. Dan is ADSL een prima manier van internetten voor u.
Kabel internet
Kabelinternet is weer een tandje sneller dan ADSL en VDSL. Wanneer u regelmatig download of met veel mensen uw internetverbinding moet delen in huis dan is dit een betere keuze dan ADSL of VDSL.
Glasvezel internet
Glasvezel is de nieuwste vorm van internet. Via deze nieuwe techniek kunnen de snelste internet snelheden behaald worden tot wel 500mb. Het grote voordeel is dat de downloadsnelheid en de uploadsnelheid even hoog zijn bij glasvezel. De downloadsnelheid word gebruikt als u wat naar uw eigen computer download. De upload word gebruikt wanneer u iets vanaf uw eigen computer op het internet zet bijvoorbeeld.
Wil u graag voorbereid zijn op de toekomst en van het snelste internet genieten, dan is glasvezel de beste keuze voor u.
Om te kunnen checken welke abonnementen er beschikbaar zijn op jouw aders, kan je een postcodecheck uitvoeren op basis van je postcode en huisnummer. Zo weet je zeker dat het pakket van je keuze ook daadwerkelijk verkrijgbaar is.
Zodra je je gegevens invult, controleren wij bij alle netwerken en aanbieders welke abonnementen er beschikbaar zijn. Dit kan enkele seconden duren. Vervolgens worden automatisch alle te bestellen producten getoond.
Uiteraard respecteren we je privacy en slaan we de gegevens die je in de check invult dan ook niet op.
Is je contract vrij opzegbaar (met 1 maand opzegtermijn)? Of kan je huidige provider niet leveren op je nieuwe adres? Dan kun je een frisse start maken en overstappen naar een nieuwe aanbieder voor internet of een alles-in-een-pakket.
Zelf opzeggen
Je moet wel je huidige abonnement zelf opzeggen als je voor een nieuwe woning internet, bellen en/of tv aanvraagt. Let op: nummerbehoud is alleen mogelijk als het netnummer op je nieuwe adres hetzelfde is.
Doe de postcodecheck en vergelijk alle actuele aanbiedingen op Vastelastenadvies.nl
Na je verhuizing beslissen
Wil je na je verhuizing beslissen of je overstapt of niet? Neem dan het best vroegtijdig contact op met je aanbieder om je aansluiting over te zetten naar je nieuwe adres. Als je gesetteld bent kun je met de overstapservice wisselen van internetaanbieder.
Glasvezel is de technologie van de toekomst. Omdat steeds meer mensen internetten en er dus steeds meer bestanden en data verstuurd worden, is er steeds meer bandbreedte nodig. Met glasvezel is die bandbreedte er nu al. Als je nu kiest voor glasvezel, dan weet je zeker dat je klaar bent voor toekomstige ontwikkelingen zoals 3D TV diensten. Maar glasvezel biedt nu ook al veel voordeel. Zo gaat het up- of downloaden van bestanden razendsnel.
Bij sommige internetaanbieders bepaal je zelf op welke datum je aansluiting wordt geactiveerd. In de meeste gevallen duurt het aansluiten minimaal 4 weken vanaf de besteldatum. Meestal kun je een gewenste ingangsdatum ingeven van 1 tot 3 maanden na de besteldatum.
Voordeel vrije ingangsdatum
Je ziet nu een interessante aanbieding, maar je hebt op dit moment een contract lopen voor je huidige pakket. Dan kun je de aanbieding toch alvast bestellen en zelf bepalen op welke datum het nieuwe pakket geactiveerd wordt.
Als je gaat overstappen naar een andere internetprovider, houdt je huidige e-mailadres op te bestaan en is je nieuwe e-mailadres nog niet actief. Wij raden je aan een alternatief e-mailaccount aan te maken die je altijd en overal kunt gebruiken. Denk hierbij aan een e-mailadres in Gmail, Yahoo of Outlook.
Een router (spreek uit: roeter of rauter) zorgt ervoor dat je met meerdere computers, laptops en tablets overal in huis tegelijk (draadloos) kunt internetten. Tegenwoordig is een router vaak overbodig omdat steeds meer providers een draadloos modem aanbieden (modem en router in één) waarmee je draadloos internet via WiFi hebt.
Draadloos modem
Als je thuis een draadloze modem (of router) hebt, kun je dankzij de WiFi-techniek draadloos internetten. Je hebt dus geen kabels meer nodig. Dit is handig voor thuis of op kantoor. Verder kun je afhankelijk van je aanbieder gebruik maken van WiFi-spots. Je kunt dan het draadloze netwerk van klanten bij dezelfde provider gebruiken.
Gratis WiFi
WiFi is de afkorting van Wireless-Local Area Network. Veel hotels, restaurants en luchthavens bieden tegenwoordig ook WiFi aan, zodat je met je laptop gebruik kunt maken van het draadloos internet.